C/ Església, 47 · Platja d'Aro (Girona)
(+34) 972 817 154
info@hotelsagoita.com
Situació Reserva ara
El tió de Nadal ja ha arribat
cagatio-platja-daro-nadal-hotel-sagoita
El tió de Nadal ja ha arribat

A Platja d’Aro tenim un tió monumental. El voleu descobrir i fer-vos-hi fotografies de record?

No us el perdeu! És espectacular! El tió de Nadal és un element típic de la mitologia catalana. Malgrat les múltiples variants locals, la tradició consisteix en aplegar un tros de soca o branca gruixuda dies abans del dia de Nadal, i portar-lo a casa, on se’l col·loca en algun racó amb una manta perquè no tingui fred i on se l’alimenta diàriament.

El tió es fa “cagar” la nit de Nadal o el 25 de desembre. Generalment s’envia la mainada a resar o a cantar nadales a un altre espai de la casa. Tot seguit se’l colpeja per torns o plegats al ritme de la cançó o vers oportú, per descobrir-hi finalment si ha “cagat” algun regal. El procediment es repeteix fins que el tió no “caga” més o bé fins que “caga” algun objecte que així ho indica, com una arengada ben salada, carbó, una ceba…

Tradicionalment no cagava objectes grossos (aquests ja els portaven els Reis) sinó llaminadures, figuretes de pessebre i alguna joguina senzilla per als més petits, així com coses de menjar i beure per als àpats de Nadal i Sant Esteve. Actualment, però, ha pres importància en algunes llars on és qui obsequia a la mainada o a tota la família amb els principals regals de Nadal.

No us quedeu sense veure’l, el trobareu a l’Avinguda de S’Agaró fins el 26 de desembre ;)!

Respondre